Przepisy na wielkanocne ciasta. Pyszne serniki i inne ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy na ciasta wielkanocne! 22.03.2021
Sernik królewski 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 300 g masła Warstwa sera: 1 kg zmielonego białego sera 4 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 7 białek. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, żółtka, i masło. Zagniatamy kruche ciasto (w tych proporcjach przypomina kruszonkę). Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę przekładamy na blaszkę i ubijamy. Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). W tym czasie przygotowujemy warstwę serową. Do misy miksera wlewamy białka, delikatnie solimy i ubijamy pianę. Pianę odkładamy na bok. Do misy miksera wrzucamy masło, żółtka, cukier i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy ser (łyżka po łyżce) cały czas miksując. Wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników. Masę serową delikatnie mieszamy z ubitymi białkami (aż do połączenia). Po upieczeniu pierwszej warstwy wykładamy na nią masę serową. Na masę serową wykładamy warstwę ciasta. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku (żeby sernik mniej opadł).