Przepisy na wielkanocne ciasta. Pyszne serniki i inne ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy na ciasta wielkanocne! 22.03.2021

Karolina Brózda
Karolina Brózda
Sernik klasyczny

Składniki na spód
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g drobnego cukru do wypieków
30 g mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu lekko roztrzepać jajko rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mieszankę przelać do formy o wymiarach 31 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 13 minut w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia.

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie*
8 dużych jajek
100 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło i oba cukry utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Wmiksować skrobię ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywno. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
Sernik świąteczny piec około 70 minut w temperaturze 170°C, najlepiej bez termoobiegu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc.
Sernik klasyczny Składniki na spód 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 70 g drobnego cukru do wypieków 30 g mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu lekko roztrzepać jajko rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników. Mieszankę przelać do formy o wymiarach 31 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 13 minut w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie* 8 dużych jajek 100 g masła 220 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki cukru wanilinowego 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej Masło i oba cukry utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Wmiksować skrobię ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywno. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej. Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać. Sernik świąteczny piec około 70 minut w temperaturze 170°C, najlepiej bez termoobiegu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc. Polska Press
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Wielkanocne ciasta. PRZEPISY Pyszne serniki i inne ciasta wielkanocne. Najlepsze przepisy na ciasta wielkanocne! Choć do Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, już można robić plany kulinarne i kompletować składniki. Przedstawiamy przepisy na pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasta, które zachwycą najbardziej wybrednych smakoszy.

Wielkanocne ciasta. Pyszne serniki i inne ciasta wielkanocne. Najlepsze przepisy na ciasta wielkanocne!

Sernik klasyczny
Składniki na spód:

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 30 g mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu lekko roztrzepać jajko rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mieszankę przelać do formy o wymiarach 31 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 13 minut w temperaturze 160?C lub do wypieczenia.
Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie*
  • 8 dużych jajek
  • 100 g masła
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło i oba cukry utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Wmiksować skrobię ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywno. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
Sernik świąteczny piec około 70 minut w temperaturze 170°C, najlepiej bez termoobiegu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc.

Ciasta na Wielkanoc 2021. Wielkanocne wypieki

Babka imbirowo-cytrynowa
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka = 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • 1 szklanka mleka (o temp. pokojowej)
  • 5 jajek (o temp. pokojowej)

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Cytrynę sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny. Olej i cukier zmiksować, dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Dodać starty imbir. Powinna powstać lekko gęsta masa. Odsypać 1/3 wymieszanej mąki, proszku i zmiksować z masą powstałą z oleju, cukru i jajek, aż do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. Tak do wyczerpania składników. Przelać do formy i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 160 stopni.

Mazurek

  • 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm (lub 40 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta.
Piec w temperaturze 200?C przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać wodą do przykrycia puszki, na garnek nałożyć pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając, żeby puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności wodę uzupełniać). Puszkę wyjąć z wody, wystudzić i otworzyć. Gotową masą kajmakową posmarować upieczone i wystudzone ciasto.
Posmarowane kajmakiem ciasto udekorować bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.

Babka mocno czekoladowa

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • ? szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Polewa

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła

Masło, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia i połączenia się wszystkich składników.
Odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, dodać jajka i przestudzone mleko z masłem i cukrem. Wymieszać wszystko na gładkie ciasto. Blaszkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Upieczoną babkę wystudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić z dodatkiem masła. Polewą czekoladową polać babkę. Podawać po zastygnięciu polewy.

Ciasta na Wielkanoc 2021. Wielkanocne wypieki

Rolada czekoladowa

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach

Krem cappuccino

  • 300 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 60 g cappuccino (proszku) u mnie czekoladowe
  • zimna, mocna kawa
  • kakao do posypania

Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do miski i ubijać mikserem, gdy białko zacznie się pienić, dodawać porcjami cukier. Gdy piana będzie już sztywna, wmiksować kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i wmiksować do piany. Na koniec wmieszać do ciasta startą czekoladę.
Blachę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 30×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na tak przygotowanej blasze rozprowadzić równą warstwą ciasto. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 10-12 min. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i przełożyć na natłuszczony olejem arkusz papieru do pieczenia. Zdjąć papier, na którym piekło się ciasto. Biszkopt zwinąć razem z natłuszczonym papierem w roladę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę i mascarpone przełożyć do miski i miksować, dodając w trakcie cukier puder. Gdy krem będzie już gęsty, dosypać cappuccinno i zmiksować do połączenia składników.
Wystudzony biszkopt rozwinąć z papieru do pieczenia i równomiernie nasączyć kawą. Na biszkopcie rozprowadzić krem cappuccino i zwinąć roladę. Przed podaniem posypać ciasto kakao i pokroić.

Ciasta na Wielkanoc 2021. Wielkanocne wypieki

Sernik królewski

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 300 g masła
  • Warstwa sera:
  • 1 kg zmielonego białego sera
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 7 białek.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, żółtka, i masło. Zagniatamy kruche ciasto (w tych proporcjach przypomina kruszonkę). Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę przekładamy na blaszkę i ubijamy. Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
W tym czasie przygotowujemy warstwę serową. Do misy miksera wlewamy białka, delikatnie solimy i ubijamy pianę. Pianę odkładamy na bok. Do misy miksera wrzucamy masło, żółtka, cukier i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy ser (łyżka po łyżce) cały czas miksując. Wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników.
Masę serową delikatnie mieszamy z ubitymi białkami (aż do połączenia).
Po upieczeniu pierwszej warstwy wykładamy na nią masę serową. Na masę serową wykładamy warstwę ciasta.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku (żeby sernik mniej opadł).

Ciasta na Wielkanoc 2021. Wielkanocne wypieki

Ciasto z wiśniami
Ciasto ucierane:

  • 25 dag margaryny
  • 35 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 5 białek
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 1kg wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 4 - 5 łyżek bułki tartej

Ciasto ucierane:
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Delikatnie wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:
Dno blaszki (25/35 cm.) wyłożyć ciastem ucieranym, posypać tartą bułką, ułożyć wiśnie, wierzch przykryć ciastem kokosowym. Piec w temp. ok. 180*C przez ok. 50-55 min.

Ciasta na Wielkanoc 2021. Wielkanocne wypieki

Cytrynowiec
Upiec cienki, jasny biszkopt w formie 25/35 cm.

Masa cytrynowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 cytryny
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremówki

  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody)

Dodatki:

  • 1 puszka ananasów
  • 2 paczki herbatników (Leibniz) lub 3 paczki herbatników szkolnych.

Masa cytrynowa:
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną (wystudzoną) żelatynę.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.

Ciasta na Wielkanoc 2021. Wielkanocne wypieki

Migdałowiec (bez pieczenia)
Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 1,5 paczki krakersów
  • 1 opakowanie herbatników
  • 400 g masy krówkowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g płatków migdałowych.

Mleko z puszki gotujemy przez 3 godz, następnie studzimy.
Na patelni lekko przyrumieniamy płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodajemy mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną,budyń,jajko.Mieszamy(można blenderem). Resztę mleka gotujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlewamy mieszankę. Stale mieszając gotujemy budyń, następnie studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubijamy (można z odrobiną cukru) i łączymy z chłodną żelatyną.
Przełożenie ciasta:

  • krakersy
  • masa budyniowa (zimna)
  • krakersy
  • karmel z mleka słodzonego
  • krakersy
  • bita śmietana
  • płatki migdałowe.

Ciasta na Wielkanoc 2021. Wielkanocne wypieki

Ciasto serowo-orzechowe
biszkopt:
(20x30)

  • 3 jajka
  • 1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/4 margaryny
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyża mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

masa sernikowa:

  • 500 g białego sera
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 margaryny (rozpuszczona i ostudzona)

masa do przełożenia:

  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cukru pudru

biszkopt
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy do masy żółtka i ostudzoną rozpuszczoną margarynę. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy posiekane drobno orzechy i mieszamy delikatnie. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 15 minut. Biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.

Masa sernikowa
Białka ubijamy na sztywno. Resztę składników miksujemy razem niezbyt długo, tylko do połączenia. Masę serową łączymy z białkami. Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Masa do przełożenia

Margaryną w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, a potem do masy dodajemy po łyżce śmietany także w temperaturze pokojowej

Blat orzechowy smarujemy połową masy śmietanowej, na niej układamy sernik, który smarujemy resztą masy. Całość przykrywamy drugim blatem orzechowym .

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie