Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat brzeziński. Smaki Regionu Łódzkiego. Tort przypominający dzieciństwo

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Koło Gospodyń Wiejskich „Zakręceni” w Kędziorkach w powiecie brzezińskim zrzesza nie tylko panie, ale i panów. Wspólne gotowanie i pieczenie bywa okazją, by przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Szczególnie wówczas, gdy powstaje pyszny tort tradycyjny.

Przepis na tort tradycyjny zdradza nam Agnieszka Jastrzębowska z Koła Gospodyń Wiejskich „Zakręceni” w Kędziorkach.

Biszkopt jasny:

  • 5 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt ciemny:

  • 5 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Masa maślana:

  • 9 jajek,
  • 18 łyżek cukru,
  • 800 g masła,
  • 20 ml spirytusu.

Aby uzyskać ciemny krem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę a następnie ostudzoną dodajemy do maślanego kremu.

Poncz:

  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • zapach rumowy,
  • sok z cytryny,
  • 50 ml spirytusu.

Produkt regionalny:
dżem porzeczkowy niskosłodzony własnej roboty.

Biszkopty pieczemy w tortownicy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Całe jajka z cukrem ubijamy mikserem w kąpieli wodnej 10 minut. Następnie miskę z masą jajeczną przekładamy do zimnej wody i dalej ubijamy, całkowicie ją wystudzamy. Osobno ucieramy miękkie masło na jasną puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodajemy spirytus. Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy wystudzoną roztopioną gorzką czekoladę. Każdy biszkopt przekrawamy na pół, aby powstały po dwa blaty. Pierwszy kładziemy placek ciemny, nasączamy ponczem, krem przykrywamy drugim, nasączamy, kładziemy dżem, później biszkop… i tak do wykorzystania produktów.

– Tort dekorujemy według uznania – dodaje Agnieszka Jastrzębowska. – Polecam tu produkt regionalny, którym jest mój dżem porzeczkowy niskosłodzony własnej roboty, nim przekładam tort. Smacznego!

Poza tortem, Koło Gospodyń Wiejskich w Kędziorkach chętnie przygotowuje danie o swojskiej nazwie „dziad w zagrodzie”.

Lokalna kuchnia powiatu brzezińskiego znajduje uznanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wdraża działania ułatwiające działalność firmom i organizacjom lokalnym.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na brzeziny.naszemiasto.pl Nasze Miasto