Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ekspresowe paszteciki z pieczarkami do barszczu czerwonego. Niezawodny przepis z ciasta francuskiego. Idealne dla niespodziewanych gości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do farszu na paszteciki z pieczarkami można dodać starty ser.
Do farszu na paszteciki z pieczarkami można dodać starty ser. Getty Images/elena_hramowa/zdjęcie ilustracyjne
Ekspresowe paszteciki z pieczarkami i cebulą to świetna przekąska do zrobienia, gdy nie chcesz spędzać w kuchni wiele czasu. Taka przekąska przyda się szczególnie, gdy organizujecie Wigilię lub sylwestra niemal na ostatnią chwilę. Takie paszteciki robię zazwyczaj w około 30 minut. Poznaj przepis na paszteciki z pieczarkami z ciasta francuskiego.

W skrócie

Paszteciki z pieczarkami to przekąska, którą można wzbogacić dodatkiem różnorodnych składników. W szczególności polecam dodać do nich starty ser. Może to być klasyczna gouda lub cheddar. Jednak świetnie sprawdzi się także rozkruszona feta lub pokrojona w kostkę mozzarella. Można także eksperymentować z przyprawami np.: dodaniu do farszu mielonego kminku lub suszonego tymianku. Zachęcam do wypróbowania chrupiących pasztecików z pieczarkami na święta.

Paszteciki z pieczarkami – przepis z ciastem francuskim

Liczba porcji: na 12 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego (1 arkusz),
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula (o wadze 250 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 40 g mascarpone,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • Opcjonalnie: 1 łyżka czarnuszki.

Jak zrobić paszteciki z pieczarkami?

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam na plastry.
  2. Następnie cebulę obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Czosnek rozdrobniłam przez praskę.
  3. W patelni z grubym dnem wlałam olej rzepakowy i na rozgrzany tłuszcz wsypałam cebulę. Gdy się zezłociła, dodałam czosnek i pieczarki.
  4. Pieczarki smażyłam do momentu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Grzyby doprawiłam pieprzem, majerankiem i na końcu solą.
  5. Do pieczarek dodałam mascarpone i wymieszałam, aż powstanie rodzaj gęstego sosu. Farsz pieczarkowy odstawiłam do wystudzenia.
  6. Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, rozwinęłam i zostawiłam na 10 minut, aby zmiękło. Dzięki temu będzie się bardziej elastyczne podczas formowania pasztecików.
  7. Następnie ciasto francuskie pokroiłam na kwadraty i na środku położyłam farsz z pieczarek. Przeciwnym rogiem kwadratu zamknęłam pasztecik, tworząc trójkąt i nacięłam go z wierzchu nożem.
  8. W ten sposób przygotowałam 12 sztuk pasztecików.
  9. Jajko rozmieszałam z wodą w szklance przy pomocy widelca i rozsmarowałam silikonowym pędzelkiem z wierzchu pasztecików z pieczarkami.
  10. Wedle uznania paszteciki można posypać czarnuszką. Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza z funkcją termoobiegu przez 9 minut.
  11. Paszteciki z pieczarkami po upieczeniu należy odstawić do wystudzenia.

Gotowe paszteciki z pieczarkami świetnie smakują do gorącego barszczu czerwonego lub jako przystawka na sylwestra lub imprezę karnawałową.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ekspresowe paszteciki z pieczarkami do barszczu czerwonego. Niezawodny przepis z ciasta francuskiego. Idealne dla niespodziewanych gości - Strona Kuchni

Wróć na brzeziny.naszemiasto.pl Nasze Miasto