Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te rośliny łączy tylko pewne podobieństwo budowy kwiatów,...
fot. photoforyou (pixabay.com), Ewa Nowaczyk

Te rośliny mylimy najczęściej. Uważaj, bo niektóre pomyłki mogą mieć tragiczne skutki! Zobacz, na co zwrócić uwagę

Wrotycz i kocanki piaskowe

Te rośliny łączy tylko pewne podobieństwo budowy kwiatów, jednak bywają ze sobą mylone. Obydwie mają właściwości lecznicze, jednak różne zastosowanie. A z wewnętrznym zastosowaniem wrotyczu trzeba bardzo uważać, bo może powodować zatrucia! Za to można go wykorzystać do odstraszania mszyc, a także kleszczy, dobrze też wygląda w suchych bukietach.

Z kolei kocanki piaskowe są bezpieczne w użyciu wewnętrznym, ale nie można swobodnie zbierać dziko rosnących (są pod częściową ochroną i na ich zbiór potrzebne jest zezwolenie).

Jak odróżnić kocanki i wrotycz? Obie rośliny mają żółte kwiaty tzw. koszyczki – są one pozbawione płatków (kocanki miewają też kwiaty w innych kolorach). Jednak wrotycz ma liście intensywnie zielone, gładkie o pierzastym kształcie, zaś kocanki – wyraźnie srebrzyste, pokryte drobnymi włoskami i podłużne. Srebrzyste są także ich łodygi.

Zobacz również

Katowiccy strażacy interweniowali przy... paczkomacie. Było podejrzenie bomby!

Katowiccy strażacy interweniowali przy... paczkomacie. Było podejrzenie bomby!

Finalistka The Voice Kids, Maja Cembrzyńska, wystąpi w PKZ w dniu swoich urodzin!

Finalistka The Voice Kids, Maja Cembrzyńska, wystąpi w PKZ w dniu swoich urodzin!

Polecamy

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi