Pyszne bułeczki z malinami po skotnicku
Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru, 1/2 szklanki mleka, jajko, żółtko, 2,5 dag drożdży, 5 dag masła, szczypta soli
Nadzienie: 25 dag serka, 10 dag cukru pudru, 30 dag malin, łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przyrządzenia:
Rozczyn: w miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, mąki i letniego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, cukier, jajko, żółtko i sól. Wlać rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszać mikserem. Pod koniec mieszania dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką stół i zagnieść, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Serek utrzeć z cukrem wanilinowym na gładką masę. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć je ponownie na stół, zagnieść i rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów. Na cieście rozsmarować masę serową i rozłożyć owoce. Zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Roladki przekładać delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę. Piec 20 min w 170 stopniach.