6 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/c7/8e/62553ecba8cd0_o_large.jpg)
fot. yasuhiroamano/123RF
Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety
Azotan (E 251) i azotyn sodu (E250)
Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania mięsa, konserw mięsnych oraz serów. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Jego zadanie polega głównie na zapobieganiu rozwoju bakterii Clostridium Botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego. Niestety podczas zbyt długiego przechowywania żywności z azotanem i azotynem sodu również może dojść do przekształcenia się tych związków w rakotwórcze nitrozoaminy. Nadmierne spożycie tych konserwantów może powodować silny ból brzucha oraz swędzącą wysypkę na ciele.