MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania...
fot. yasuhiroamano/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 251) i azotyn sodu (E250)

Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania mięsa, konserw mięsnych oraz serów. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Jego zadanie polega głównie na zapobieganiu rozwoju bakterii Clostridium Botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego. Niestety podczas zbyt długiego przechowywania żywności z azotanem i azotynem sodu również może dojść do przekształcenia się tych związków w rakotwórcze nitrozoaminy. Nadmierne spożycie tych konserwantów może powodować silny ból brzucha oraz swędzącą wysypkę na ciele.

Zobacz również

Dramat w powiecie gorlickim. Ksiądz zmarł podczas niedzielnej mszy

Dramat w powiecie gorlickim. Ksiądz zmarł podczas niedzielnej mszy

Jechał po S3... motorowerem. Tak nie wolno, więc jego przejażdżkę przerwała policja

Jechał po S3... motorowerem. Tak nie wolno, więc jego przejażdżkę przerwała policja

Polecamy

Sokół Aleksandrów mistrzem Betcris IVligi! MKP-Boruta Zgierz w klasie okręgowej

Sokół Aleksandrów mistrzem Betcris IVligi! MKP-Boruta Zgierz w klasie okręgowej

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Do czego masz prawo w szpitalu lub poradni? Poznaj swoje prawa pacjenta

Do czego masz prawo w szpitalu lub poradni? Poznaj swoje prawa pacjenta