4 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1e/a8/654ce6ec86440_o_large.jpg)
fot. Nataliya Vaitkevich / Pexels
Ile jajek można jeść dziennie, a ile tygodniowo? Poznaj zdanie ekspertów na ten temat i wypróbuj przepisy na zdrowe dania z jajkami
Szakszuka
Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą potrzebne 3 jajka, 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy, 5 pomidorków koktajlowych, pół cebuli, garść rukoli, kilka kostek sera np. mozzarella lub feta, oliwa i przyprawy.
Zaczynamy od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów, następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – szczyptę soli i pieprzu oraz bazylii i kuminu.
Całość dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Na tym etapie można dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić razem z pomidorami. Robimy w pomidorach trzy zagłębienia i wlewamy tam jajka. Kroimy pomidorki i dodajemy razem z serem do dania. Posypujemy całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.