MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A,...
fot. nikkimeel/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Wspierają wzrok

Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A, które poprawiają ostrość wzroku. Naukowcy zaobserwowali, że podawanie ekstraktu z czarnej porzeczki korzystnie wpływa na plamkę żółtą oka i zmniejsza ryzyko jej zwyrodnienia. Badacze sugerują również, że profilaktyczne jedzenie czarnych porzeczek może w pewnym stopniu zapobiegać powstawaniu jaskry.

Zobacz również

Wioślarze Politechniki Gdańskiej ze srebrem na Akademickich Mistrzostwach Polski

Wioślarze Politechniki Gdańskiej ze srebrem na Akademickich Mistrzostwach Polski

Za nami Bieg Zielonego Jabłuszka – pierwsza skierniewicka impreza biegowa w sezonie

Za nami Bieg Zielonego Jabłuszka – pierwsza skierniewicka impreza biegowa w sezonie

Polecamy

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii