W łódzkiej hali Expo swoją ofertę prezentują przedstawiciele browarów regionalnych oraz producenci surowców piwnych. Odwiedzający Piwowary mają szansę spróbować piw o niecodziennym smaku (np. wędzona szynka, piernik, mleko) oraz tych niedostępnych w regularnej dystrybucji. Jedną z najciekawszych propozycji jest Imprerium Prunum z polskiego Browaru Kormoran. W roku 2016 piwo znalazło się na 13. miejscu wśród najlepszych na świecie, a jego ceny za jedną butelkę sięgają nawet 100 zł.
Targom towarzyszy Giełda Birofiliów, czyli spotkanie osób kolekcjonujących akcesoria piwne takie jak: etykiety, butelki, kapsle, literatura, podstawki, naczynia oraz przedmioty informacyjno-reklamowe. Organizatorzy przygotowali szkolenia, warsztaty i prezentacje przygotowane przez znawców piwa.
Gośćmi targów są certyfikowani sędziowie piwni oraz cenieni w całej Europie eksperci. Wśród nich m.in. twórca największego na świecie bloga o piwie i autor książki "Piwo. Wszystko co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka" - Tomasz Kopyra, Jan Lichota z zarządu Europejskiej Unii Konsumentów Piwa oraz zawodowy piwowar Krzysztof Zawlik.
Dla miłośników złotego trunku przygotowano kursy kiperskie oraz warsztaty warzenia piwa. Porad i odpowiedzi na pytania udzielają doświadczeni piwowarzy z Łódzkiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
Po raz pierwszy odbywa się konkurs o Złoty Medal Targów. Prezentowane piwa ocenia 20 zawodowych sędziów, a nagrody zostaną przyznane w 5 kategoriach: Russian Imperial Stout, Porter Bałtycki, Pils Niemiecki, Hefewaizen (pszeniczne) oraz American India Pale Ale. Swoje ulubione piwo wybiorą także zwiedzający targi.
Na odwiedzających targi czeka specjalna „strefa odpoczynku z kuflem w ręku”. Pojawiły się też stoiska z zakąskami do piwa, cydrem regionalnym oraz food trucki. W sobotni wieczór na scenie wystąpi BEATSIDE, czyli ekipa najlepszych w Polsce beatboxerów.
Na Targi Piw Regionalnych i Browarnictwa Piwowary 2017 można wybrać się do hali Expo przy al. Politechniki 4 w piątek (24 marca) w godz. 12:00-24:00 oraz w sobotę (25 marca) w godz. 13:00-24:00. Bilet wstępu kosztuje 10 zł.
NA DRUGIEJ STRONIE ZNAJDZIECIE SZCZEGÓŁOWY PROGRAM TARGÓW
Program Targów Piw Regionalnych i Browarnictwa PIWOWARY 2017
24 marca 2017 (piątek)
15.00 - Czy piwo to zupa chmielowa? Czyli z czego zrobione jest piwo (prowadzący: Jonatan Młodziński - prezes Łódzkiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych)
15.30 - Trendy w turystyce piwnej (prowadzący: Jan Lichota – Europejskia Unia Konsumentów Piwa)
16.00 - Kurs kiperski pierwszego stopnia (prowadzący: Michał Zieliński – sędzia piwny, klasy eksperckiej, certyfikowany przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych)
16.00 - Piwne kolekcjonerstwo (prowadzący: Grzegorz Niedomagała – przewodniczący łódzkiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego, kolekcjoner birofiliów)
17.00 - Otwarcie Targów
19.00 - Wielka migracja piwa – opowieść o historii piwa w kontekście różnych kontynentów i epok (prowadzący: Eliasz Grot kulturoznawca, piwowar, podróżnik)
20.00 - 'Dorzućmy tam śledzi!', czyli najbardziej pokręcone Polskie piwa (prowadzący: Łukasz Matusik, www.piwolucja.pl)
25 marca 2017 (sobota)
13.00-24.00 - Giełd birofiliów (spotkanie kolekcjonerów i prezentacja ich zbiorów)
13.00-17.30 - Domowe Warzenie Piwa (warsztat poprowadzą doświadczeni piwowarzy z Łódzkiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych)
13.30 - Kurs kiperski drugiego stopnia (prowadzący: Michał Zieliński - sędzia piwny, klasy eksperckiej, certyfikowany przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych)
14.00 - Wierzenia magiczne związane ze sztuką piwowarstwa (prowadzący: Eliasz Grot, kulturoznawca, piwowar, podróżnik)
15.00 - Piwo w kosmetyce (prowadzący: Grzegorz Niedomagała - przewodniczący łódzkiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego, kolekcjoner birofiliów)
16.00 - Piwne mity (prowadzący: Rafał Kluza, piwowar domowy, właściciel sklepu z piwami rzemieślniczym)
16.30 - Spotkanie autorskie z Tomaszem Kopyrą (twórca największego na świecie bloga o piwie i autor książki "Piwo. Wszystko co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka")
18.00 - Piwna rewolucja z punktu widzenia browaru restauracyjnego (prowadzący: Krzysztof Zwalik, utytułowany piwowar, obecnie związany z Browarem Bierhalle Łódź - Manufaktura)
18.30 - Degustuj jak sędzia - czego o sztuce degustacji piwa można nauczyć się od sędziów (prowadzący: Tomasz Kopyra, piwowar domowy współpracujący z Browarem Widawa)
19.00 - Parcie na szkło - czyli dlaczego nie piję piwa prosto z butelki (prowadzący: Jurek Gibadło, jerrybrewery.pl)
20.30 - Wręczenie Złotego Medalu Targów Piwowary 2017 (nagrody przyznawane w 5 kategoriach, o wyborze najlepszych piw zdecyduje 20 sędziów)
21.30 - Beat Box (koncert BEATSIDE)
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?